Retraktif (geriye çekilen) penis
Prostatın ameliyatla alınmasından sonraki rehabilitasyon
Prostatın ameliyatla alınması sonucu oluşan ereksiyon güçlüğü (prostatektomi)
Prostat kanserinde, yakınındaki bezler daha büyük çapta kanser hücreleri ile kaplanmamışsa tercihen prostatın tamamı cerrhai yol ile alınır (prostatektomi).
Prostatın hemen yakınından, penisin sertleşmesi için süngerimsi dokunun gerekli olan güçlendirilmiş kan dolaşımını kumanda eden damarlar ve sinirler geçer. Bu damar ve sinirlerin bulunduğu bölüm kanser hücreleri ile kaplanmamışsa ameliyatı gerçekleştiren cerrah, prostatı ve kapsülünü bu bölüme zarar vermeden almayı dener. Cerrahın bunu başarabilmesi durumunda dahi penisin spontane olarak (cinsel uyarı olmaksızın) sertleşmesi ameliyattan ancak birkaç ay sonra gerçekleşebilir. Spontane sertleşmeler sağlıklı erkeklerde uykuda da meydana gelebilir ve bu sertleşme özellikle penis dokusuna oksijen beslemesine yarar. Uzun süre sertleşme gerçekleşmediğinde süngerimsi doku uzun vadeli olarak dejenerasyona (atropi) uğrayabilir. Bu nedenle, ereksiyon sinirlerinin ameliyat sonrasında yenilenmesi gerçekleşse de en azından sertleşme güçlüğü kalabilir.
Ameliyat sonrasında süngerimsi doku dejenarasyonunu önleyici doku egzersizi
Penis ekspanderinin kullanımı sonucunda doku egzersizi yapılması, ameliyat sonrası geçiş süresinde fizyolojik iyileşmeye kadar süngerimsi doku dejenerasyonu gerçekleşmesini önleyebilir ve böylece olası bir sertleşme güçlüğü oluşmasını engelleyebilir. Ekspander aleti, sertleşmeyi destekleyen ilaçlar ile yapılan ilaç tedavisine paralel olarak kullanılabilir. Ameliyat sonrası oluşacak sertleşme güçlüğünün, ilaçlar ve mekanik fizyolojik yöntemler ile yapılacak önleyici uygulamalar ile tedavi edilmesi prostatın alınması sonrasındaki rehabilitasyon sürecinin bir parçası değildir.
Bu nedenle hasta, ameliyat sonrası oluşacak sertleşme güçlüğünün tedavi olanakları hakkında tedaviyi yürüten doktor ile görüşme yaparak bilgi almalıdır.